Waar ben je naar op zoek?
Terug

Waar ben je naar op zoek?

Filter
8 locaties gevonden
Aalsmeer Almere Amsterdam Heerhugowaard Hoofddorp Lelystad Rotterdam Utrecht

Feiten en fabels over de wasstraat! Kende jij ze al?

24 januari 2024
card image
Loogman Carwash
Misschien ben jij wel een grote fan van de wasstraat, terwijl je oma dat vreselijk vindt, want ‘de wasstraat is slecht voor de lak’. Maar is dat nou waar of eerder een fabeltje? Over onze sector wordt er behoorlijk veel gezegd, maar het is bij lange na niet allemaal de waarheid. Daarom hebben wij van Loogman enkele stellingen opgelijst, waarbij we je laten weten of het feit of fabel is. Weet jij het goede antwoord?

Stelling #1: Je krijgt krassen op de lak van de wasstraat, zelf wassen is beter. 
FABEL

Sorry oma, maar de stelling waar we het in de intro al over hadden, klopt niet. Toch begrijpen we waarom oma dit zegt: back in the day waren wasstraten nog voorzien van harde borstels, die voor krassen konden zorgen in de lak. Deze borstels worden natuurlijk al jarenlang niet meer gebruikt en zijn al lang vervangen door zachte borstels die wel mooi schoonmaken, maar geen krassen achterlaten. 

Was je liever zelf je auto, dan is dit je volste recht, maar als je bijvoorbeeld in tijdsnood zit en toch de wasstraat inrijdt, dan hoef je je vanaf nu niet meer schuldig te voelen als je aan je oma denkt. 

Stelling #2: Zelf wassen is beter voor het milieu.
FABEL

Naast ‘zorgt dit voor schade aan mijn auto?’ is de meest gehoorde vraag bij Loogman ‘Maar is de wasstraat niet slecht voor het milieu?’. Goed nieuws: dat is zeker niet het geval! Het is voor het milieu zelfs beter om je auto naar de wasstraat te brengen, dan om die zelf schoon te maken op straat. 

Want wist je dat er milieuregels zijn die gelden voor alle wasstraten in Nederland? Hierdoor heeft elke wasstraat specifieke protocollen rondom de afvoer van afvalwater en slib, de producten die worden gebruikt en het hergebruiken van het water. Zo gebruiken wasstraten enkel biologisch afbreekbare producten, wat vaak niet het geval is als je zelf je auto wast. Als je zelf je auto onder handen neemt, is de kans immers groot dat zeepresten en andere schadelijke stoffen direct in het oppervlaktewater terechtkomen. Net daarom is je auto zelf wassen zelfs verboden in bepaalde gemeenten!

Ook qua waterverbruik is er een groot verschil te zien: volgens het Wereld Natuur Fonds verbruikt een wasstraat gemiddeld 15 liter water voor een grote poetsbeurt. En als je zelf je auto wast? Reken dan maar op 75 liter. Een stevig verschil! 

Stelling #3: Meer Nederlanders gebruiken een autowasstraat dan ooit 
FEIT

Dit klopt. Zoals hierboven al vermeld, is het in veel gemeenten, waar woonwijken zijn met gescheiden rioolsystemen, gewoon verboden om je auto op straat te wassen. 

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Bovag dat maar liefst 70% van de Nederlanders een bezoekje aan de wasstraat of roll-over heel normaal vindt. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het percentage Nederlanders dat nog zelf zijn/haar auto wast, praktisch jaarlijks vermindert (BOVAG, 'Wassen in Cijfers').

Stelling #4: In de wasstraat wordt een polijstmiddel enkel aangeboden als makkelijk upselletje 
FABEL

Geloof ons: er is écht wel een reden dat een wasstraat aanraadt om een beschermende wax toe te voegen aan je wasprogramma. Dit glanzende laagje over je carrosserie zorgt er immers voor dat allerlei viezigheden, van vuil tot vogelpoep, minder snel vast komen te zitten. Hierdoor is de kans veel kleiner dat de zuren van dit vuil impact hebben op de toplaag van je lak. 

Tuurlijk kun je zelf een polijstmiddel aanbrengen op je auto. Maar het is praktisch onmogelijk om de wax in alle hoekjes en gaten aan te brengen. In de wasstraat wordt een wax verneveld aangebracht, waardoor zelfs de kleinste hoekjes beschermd worden tegen vuil. 

Zo, we hopen dat we jou wat meer info kunnen geven over de feiten en fabels die de ronde doen in onze sector. We zijn erg benieuwd: had je er veel juist?
  • Delen via

Hans Gaarenstroom 25-01-2024 om 11:10 uur Ik had alle stellingen goed, heb ik nu een gratis wasbeurt gewonnen ? (ha ha ha)
Ellen Hitipeuw-Palyama 09-02-2024 om 22:55 uur Ben al jaren een trotse oma en vindt het niet terecht dat oma’s als simpele zieltjes worden neergezet. Alsof zij niet met hun tijd meegaan…. Dat was jaren geleden…..

Plaats een reactie