Waar ben je naar op zoek?
Terug

Waar ben je naar op zoek?

Filter
8 locaties gevonden
Aalsmeer Almere Amsterdam Heerhugowaard Hoofddorp Lelystad Rotterdam Utrecht

Deel 1: Een zoektocht naar de ontwikkeling van elektrische auto’s

27 oktober 2022
card image
Loogman tanken & wassen
Elektrisch rijden en laden wordt al zo gewoon maar, wist je dat de elektrische auto’s al rond 1830 reden? Ik zit hier vandaag achter mijn bureau en kom net terug van een afspraak buiten de deur. Met mijn auto reed ik 100% elektrisch naar de afspraak en weer terug. Zelf vind ik het heerlijk, maar ik moest er wel aan wennen. Maar dat is met alles wat nieuw is.

Toen ik mijn elektrische auto in 2020 kreeg, vond ik mezelf verdraaid vooruitstrevend. Maar in alle eerlijkheid: hoe vooruitstrevend ben ik nou eigenlijk? Ik ging op zoektocht. Een zoektocht door de tijd heen en ik probeerde mij in te leven in de ontwikkeling van de elektrische auto. Een zoektocht waar voor mij Tesla en dus Elon Musk een grote rol in speelt, maar ook de pioniers van Fastned, om het even dichter bij huis te houden. Dat is ook zo, maar er is en was meer. Veel meer.  Bij Loogman zijn we ook bezig aan onze zoektocht naar de toekomst van ons tankstation in Aalsmeer en die in Amsterdam. Wij zeggen altijd: “Je neemt alleen risico als je niets doet. Loogman neemt geen risico”. Sterker nog:  we hebben het bord met deze tekst zelfs op ons terrein in Aalsmeer hangen. We doen dus zeker iets, want fossiele brandstoffen zijn eindig. Wanneer weten we niet. Zijn we dan op tijd klaar voor een nieuwe fase van ons bedrijf? Langzamerhand krijg je steeds meer zicht in de mist. De mist rondom elektrisch rijden. Wist jij overigens, dat de eerste elektrische auto al in 1830 rondreed? We nemen je de komende periode eens mee in onze zoektocht, als je dat wilt.

Functioneel en praktisch
Ik kan het mij bijna niet voorstellen,  er zijn discussies over het feit of het ook daadwerkelijk klopt, maar het schijnt dat de eerste elektrische auto in 1835 door de Britse uitvinder Robert Anderson is tentoongesteld. Ook heeft de Nederlandse professor Sibrandus Stratingh een belangrijke bijdrage geleverd aan de uitvinding van de elektrische auto. De prototypes van deze auto’s bereikten een maximum snelheid van 12 km per uur en hadden nog een hele lage actieradius. Toen in 1860 de eerste oplaadbare accu werd uitgevonden duurde het nog tot 1880 dat William Morrison dit combineerde met een elektrische motor. Hierdoor werd  er een eerste functionele en praktische elektrische auto geproduceerd. Het was in de vorm van een koets, waar maximaal 12 mensen in konden worden vervoerd en een maximum snelheid van 32 km per uur. Het is toch bizar dat ik dacht innovatief te zijn in mijn gedrag. We praten immers over bijna 200 jaar geleden!
  • Delen via

Plaats een reactie